image_intro_alt

Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy. „Klub Lewicy będzie za przyjęciem tej ustawy”

Panie Marszałku! Wysoka Izbo!

W lutym 2024 r. apelowaliśmy o szybkie prace nad ustawą i uproszczenie procedur pobytu oraz o wypracowanie wspólnego programu pomocy i ochrony osób, a także o włączenie ukraińskich dzieci do systemu edukacji, w celu szybszej asymilacji. To musi nastąpić, ponieważ nie wiemy jak długo ta wojna będzie się toczyć.

Apelowaliśmy również o likwidację zgody na pracę, ze względu na poprawę płynności runku pracy. Dziękujemy, że ministerstwo tak szybko zareagowało na nasze prośby.

Omawiany projekt uszczelnia system w obszarach, w których zdarzały się nadużycia i doprecyzowuje przepisy dotyczące i skraca czas uzyskania numeru PESEL.

Wygasza również przywileje, które nie są konieczne teraz, a były zaraz po rozpoczęciu wojny, takie jak np. 300 zł na żywność, obuwie i odzież. Dzisiaj inne przepisy regulują te sprawy w inny sposób. Tak więc jest to dobre posunięcie.

Likwiduje obowiązek uzyskania zgody na pracę, kiedy dana osoba otrzymała już zgodę na pobyt. To jest rozsądne i logiczne, a także upraszcza sprawy związane ze znalezieniem pracowników czy pracy. Ratuje to polskich przedsiębiorców, którzy dzisiaj w wielu obszarach poszukują pracowników.

Projekt upraszcza dostęp lekarzy oraz lekarzy dentystów do zawodu, tylko za decyzją Ministra Zdrowia oraz przy zabezpieczeniu znajomości języka polskiego na poziomie B1. Natomiast lekarze, pielęgniarki i lekarze dentyści, którzy nie znają języka na tym poziomie otrzymają dofinansowanie jego nauki. To jest bardzo dobry kierunek i pragniemy rozszerzenia tych przepisów na inne zawody.

Ustawa reguluje pieczę zastępczą oraz rozwiązuje organizację pracy szkół. Apelowaliśmy o to, po to, aby ukraińskie dzieci mogły szybciej asymilować się w naszym środowisku. Nowe przepisy gwarantują też zabezpieczenie środków na nowe podręczniki oraz na dodatkowe zajęcia nauki języka polskiego. To również ruch w dobrym kierunku.

Projekt pozwala również na cofnięcie zgody na pobyt stały, ze względu na bezpieczeństwo i obronność naszego kraju. To jest dzisiaj bardzo ważne, ponieważ widzimy w jaki sposób nasz kraj jest inwigilowany i macki wschodu są dosyć długie i zdarzają się takie sytuacje, że niepożądane osoby uzyskują zgodę na pobyt w Polsce, ale później okazuje się, że pracują na rzecz innych państw. Ta możliwość cofnięcia zgody jest bardzo dobra.

Posłowie PiS wnioskują o wygaszenie ustawy pomocowej. Szanowni Państwo, wojna trwa i nie wiemy, jak długo jeszcze potrwa. Dzisiaj działania rosyjskiego agresora są bardzo nasilone, a walki zbliżają się do Charkowa. Nie wiemy z jakimi okolicznościami będziemy musieli się zmierzyć. Bardzo dobrze, że ta ustawa jest kierunkowa i jeszcze nie raz będziemy nad nią pracować.

Klub Lewicy będzie wnioskował za przyjęciem tej ustawy.

Arkadiusz Sikora, poseł
Sejm, 8 maja 2024 r.
Debata nad projektem ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!